[...] tuczą. Przy tym zapewne węglowodany, które są tańsze i mają szybszą kinetykę, będą wykazywały większy negatywny wpływ na glikemię i tuczenie człowieka. Z kolei tańsze źródła tłuszczów będą bardziej sprzyjać kancerogenezie i zmianom miażdżycowym, przez zaburzenie proporcji kwasów omega-9/omega-6 i omega-3, co sprzyja rozwojowi stanu [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]
Istnieją dwa produkty o podobnej nazwie. Jeden jest pożądanym składnikiem diety kulturysty, a drugi wręcz przeciwnie. Do dzisiaj w Internecie ludzie nie odróżniają serwatki białkowej od białka serwatkowego i kupują tą pierwszą. Białko serwatkowe jest dość drogie, ale bardzo wartościowe dla sportowca. Jego cena wynika ze złożonego i kosztownego [...]
[...] będziesz żyć za krótko, by wypróbować wszystkie warianty diet, treningów, protokołów suplementacyjnych i dopingowych. Dlatego najlepiej jest czerpać wskazówki z zaufanego źródła i nie słuchać porad każdej napotkanej osoby. Szczególnie mocno odradzam przygody z farmakologią. Jeśli nie masz skończonych 25 lat, ustabilizowanej gospodarki [...]
[...] jednych naukowców dieta niskowęglowodanowa oznacza dostarczanie mniej niż 40 g węglowodanów dziennie, wg innych mniej niż 45% dziennej podaży energii z węglowodanów. Kolejne źródła jako lowcarb definiują dietę, w której dostarcza się 20% dziennego zapotrzebowania w postaci węglowodanów i tylko 20-60 g węglowodanów dziennie. Dla dostarczania 2000 [...]
Jeżeli przypatrzymy się wielu mitom na temat kreatyny i zbierzemy je w jedną całość, szybko okaże się, że powstałaby dość pokaźnej grubości książka, którą można by było czytać w długie jesienne wieczory. A i tak z czasem wydaje się, że niektóre mity są nieśmiertelne. Niewiele jest jeszcze badań, które potwierdziły jednoznacznie, czy [...]
[...] mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein Teoretycznie, doskonałym źródłem protein są czerwone mięsa, takie jak: wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, mięso konia i kozy. Niestety [...]
[...] chirurgicznych, przy kwasicy kanalikowej itd. Okazało się, iż duża podaż napojów typu cola również może powodować osłabienie siły mięśniowej. Zielone i złote kiwi to dobre źródła potasu, zawierają zazwyczaj około 301–315 mg na 100 g. Ilości te są wystarczające, aby spełnić kryteria rozporządzenia UE (WE) nr 1924/2006 dotyczące żywności, [...]
[...] nie wiesz, czy satelity nie zostaną wyłączone lub nie ulegną zniszczeniu. Poza tym nawet jeśli działa zarówno smartfon, jak i GPS, to nigdy nie wiesz, czy będziesz miał źródła energii, a nowoczesne maszyny są łase na energię. Wrażliwość na uderzenia i wilgoć dyskwalifikuje 95% sprzętu do używania w terenie, a z pewnością laptopy, tablety i [...]
[...] folikularnej). Potwierdzają to zresztą starsze badania np. Campbell SE i wsp. wykazali w 2001 r. , iż panie w fazie folikularnej zużywały znacznie więcej węglowodanów jako źródła energii w porównaniu do grupy w fazie lutealnej cyklu (jazda na rowerze z intensywnością 70% szczytowego pochłaniania tlenu, a potem czasowa próba wysiłkowa polegająca [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
Nie jest prawdą, że wystarczy tylko „mniej jeść” i „więcej się ruszać”. Zbyt ogólne zalecenia dotyczące aktywności fizycznej i stosowanej diety przynoszą więcej szkody niż pożytku. Ktoś może opacznie zrozumieć, iż treningiem jest w stanie nadrobić np. zjedzenie ciastka czy lodów. Przede wszystkim to, że ktoś „mało” lub „dużo” je, nic nie znaczy. [...]
Ciągle jestem pytany o diety, treningi, najlepsze sterydy, prohormony, suplementy. Z reguły ćwiczący chcą wybierać najbardziej skrajne rozwiązania, najtwardsze cykle na półlegalnych oraz nielegalnych środkach, radykalne diety (np. VLCKD) oraz najcięższe treningi („dla prawdziwego faceta”, „trenuj ciężko albo wcale”, „trenuj ciężko albo idź do [...]
[...] wsparcia anabolizmu potreningowego, odbudowy mięśni po treningu, jak i regeneracji. Dlatego też z odżywki tego typu korzystają również osoby doświadczone, które znają zalety źródła pokarmowego w szybkiej, lekkostrawnej formie. Wykorzystanie gainera wpisuje się idealnie w tzw. okno anaboliczne. Jest to stan fizjologiczny organizmu, który [...]
W dzisiejszym świecie, gdzie kult idealnej sylwetki jest coraz bardziej powszechny, wiele młodych kobiet stawia na radykalne metody odchudzania, często sięgając po diety niskokaloryczne. Tego typu reżimy żywieniowe, ograniczające dzienną podaż kalorii często do 800-1300 kcal, obiecują szybkie rezultaty w postaci ekspresowej utraty masy ciała. [...]
[...] soczewicy. W suplementacji sportowej najczęściej występuje w połączeniu z witamina B6. Krzem Odgrywa kluczową rolę we wszystkich etapach tworzenia się kości. Najlepsze źródła krzemu to produkty pełnoziarniste, marchew, fasolka szparagowa. W suplementacji znajdziemy krzem w preparatach wspomagających włosy, skórę i paznokcie. Witaminy K1 i [...]
Modna dieta Dukana jest ekstremalnym przykładem diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej. Przy tym dostarcza się małych lub średnich ilości tłuszczów. Jest modna i często bywa stosowana, szczególnie przez zdesperowane kobiety. Z reguły nie mają one pojęcia o tym, jak funkcjonuje organizm, czym jest bilans kaloryczny, czym różnią się tłuszcze, [...]